Skip to content
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona info@onomastica.cat

L’Institut Cartogràfic de Catalunya incorpora fotos aèries antigues al VISSIR3

Des d’aquest juliol les ortofotos de diferents anys (1956, 2008, 2009, 2010, 2011…) ja es poden visualitzar amb el VISSIR3 (versió 3.3) de l’ICC i comparar-les.
L’aplicació permet analitzar l’evolució del territori només clicant en el nou menú de pestanyes que es desplega a l’esquerra: Veure i comparar. Hi podeu aplicar, a més, la toponímia oficial. Vegeu-ne un exemple amb dues fotografies aèries que corresponen al litoral de Badalona (Barcelonès) i de la seva zona industrial. La primera data de l’any 1956 i la segona és de 2011; entre una i una altra han passat cinquanta-cinc anys.
A grans trets, només coincideixen la línia costanera, el pont del Petroli —avui reclam turístic i encara en peu per les mobilitzacions populars— i les vies de ferrocarril que des de primers de segle xx corren paral·leles a la costa (fou la primera línia fins a Mataró).
S’han respectat els traçats dels carrers però les fàbriques ubicades antigament en la zona industrial, molt desenvolupada durant el segle xx, pràcticament han desaparegut (es conserva com a patrimoni de la ciutat la destil·leria de l’Anís del Mono). Les fàbriques han estat reconvertides en equipaments o substituïdes per blocs de pisos i apartaments a primera línia de mar i zona urbanitzada per damunt de les vies, sobretot durant el boom de la construcció dels primers anys del segle xxi (l’ombra dels edificis (2) dóna una idea de l’alçada d’aquestes edificacions). (Les fletxes i indicacions en vermell són nostres; la toponímia de la foto 2 és de l’ICC).
[ PER VEURE LES FOTOGRAFIES OBRIU EL FULL DE NOVETATS NÚMERO 147)
 
En la toponímia de la zona també s’hi reflecteix la realitat i la transformació del territori, amb els noms dels carrers i de les places d’aquesta zona litoral, tant nous com antics, que responen una a l’activitat industrial ja desapareguda (plaça del Gas, carrer de la Indústria, carrer del Progrés) o bé a les activitats pesqueres i de la navegació (carrer de l’Estrop, carrer de la mar Adriàtica, carrer del Tresmall).
 

Back To Top