skip to Main Content
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona info@onomastica.cat

46è Col·loqui de la Societat d’Onomàstica (Perpinyà, 2019)

Perpinyà, 30 de maig – 2 de juny de 2019

Introducció

Fa més de 30 anys que l’últim Coŀloqui de la Societat d’Onomàstica va tenir lloc al nord de l’Albera, a la Catalunya del Nord (Perpinyà, 1995). La vinculació dels estudis dels noms propis amb les terres nord-catalanes és antiga i un munt de gent aquí des de fa molts segles s’interessa per la qüestió. Ja Andreu Bosch, el gran jurista perpinyanenc del segle XVII, va recollir molta onomàstica en la seua obra mestra del 1628, Sumari, índex o epítome dels admirables títols d’honor del Principat de Catalunya i comtats de Rosselló i Cerdanya. Més recentment, els noms d’Alart, Guiter, Portet, Costa o Becat ressonen a l’hora de desgranar estudiosos oriünds d’àmbits de recerca diversos que s’han dedicat en part o exclusivament a la nostra ciència.

l Rosselló, el Vallespir, el Conflent, la Cerdanya i el Capcir, els antics «comtats», porta i frontera septentrional del país, s’ofereixen per a unes noves jornades d’estudi, atès que, amb més de dues dècades, la situació lingüística i els canvis econòmics i demogràfics han tingut conseqüències en l’onomàstica de la zona. Els noms de lloc o els noms de persona, però, hi continuen essent uns elements de la llengua que, més a poc a poc, evolucionen. Aquesta onomàstica resulta ser avui un dels elements més visibles de la catalanitat de l’espai entre l’Albera i les Corberes, malgrat les dificultats de supervivència de la llengua en un món cada vegada més francòfon. Els noms, aquí, desvelen realment la identitat del país i criden l’atenció de molta gent del país i de fora.

1a circular (nov. 2018)
Programa definitiu (maig 2019)

Objectius

  • Fer conèixer i incentivar la recerca dels noms de lloc i persona en l’àmbit nord-català, que històricament ha comptat amb una gran riquesa.
  • Difondre l’estudi de l’onomàstica al més gran nombre d’interessats possible, partint de la base que els noms permeten una aproximació molt directa a la llengua catalana i que és la part més visible de la catalanitat del país.
  • Estudiar l’impacte de la diglòssia català/francès en l’onomàstica local i en particular la toponímia. Estudiar la diglòssia en onomàstica en el marc general del català.
  • Aplicar el context fronterer o transfronterer sota qualsevol aspecte a l’estudi onomàstic.
  • Prenent com a referència l’àmbit geogràfic sobre el qual es projecta el Coŀloqui, afavorir les aproximacions pluridisciplinàries a l’estudi de l’onomàstica.

Temes

  • Onomàstica al nord de Catalunya
  • Onomàstica i fronteres
  • Onomàstica i diglòssia

Comunicacions

Les propostes de comunicació al Congrés s’han de fer arribar per correu electrònic des d’ara i fins al 15 de març de 2019 a la Secretaria del Congrés (sdo2019perpinya@gmail.com). Els interessats hi han d’indicar les seves dades personals (nom i cognoms, adreça de correu electrònic i domicili) i un text amb el títol i resum de la comunicació d’una extensió entre cinc-cents i dos mil caràcters.

La data límit per lliurar el text definitiu, que haurà de tenir una extensió màxima de 35.000 caràcters amb espais, serà el 30 de setembre de 2019.

Secretaria

46è Coŀloqui de la Societat d’Onomàstica
Universitat de Perpinyà, IFCT–Casa dels Països Catalans, Edifici P, Camí de la Passió Vella
Adreça postal: 52 avenue Paul Alduy, F-66860 Perpinyà Cedex 9, Catalunya del Nord, França
Adreça electrònica: sdo2019perpinya@gmail.com

Coordinadors

Joan Peytaví Deixona, peytavi@univ-perp.fr
Jeremy Sardà, jeremsrd@gmail.com

Comitè científic

Alà Baylac Ferrer (Universitat de Perpinyà)
Jean-Paul Escudero (Universitat de Perpinyà)
Josep Moran Ocerinjáuregui (Universitat de Barcelona)
Patrici Pojada (Universitat de Perpinyà)
Joan Anton Rabella Ribas (Institut d’Estudis Catalans)
Joan Tort Donada (Universitat de Barcelona)
Albert Turull Rubinat (Universitat de Lleida)

Lloc

Universitat de Perpinyà (IFCT–Casa dels Països Catalans
Edifici P, Camí de la Passió Vella, Perpinyà)

Organització

Societat d’Onomàstica / Centre de Recerques CRESEM-Axe Identité–études catalanes, Universitat de Perpinyà

Entitats coŀlaboradores

Universitat de Perpinyà
Consell Departamental dels Pirineus Orientals
Vila de Perpinyà

Back To Top