Skip to content
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona info@onomastica.cat

Ramon Amigó i Anglès

(Reus, 1925-2011)

«N’hi ha que desapareixen i n’hi ha que es transformen. Em refereixo a noms de lloc que tots, en el moment de ser creats, quan són usats per primera vegada, són transparents i tothom de la rodalia on apareixen sap què volen dir, sap què els ha generat. […]” Per R. Amigó I Anglès. Extret de l’article publicat al Butlletí Interior núm. 114 (2010).

Ramon Amigó i Anglès va néixer a Reus l’any 1925.  És i ha estat un referent per a tos els estudiosos de la toponímia catalana, i un mestre de tots sense pretendre-ho. Professor de català, va arribar al món onomàstic de la mà de l’excursionisme i la passió per la terra i va publicar diversos reculls toponomàstics dels indrets que li eren propers.

Amigó va ser durant anys vicepresident de la Societat d’Onomàstica. El passat divendres 9 de setembre se li va retre merescut homenatge dins el marc del primer Congrés de la SdO i XXIV Congrés Internacional ICOS de Ciències Onomàstiques que va tenir lloc a Barcelona. Una setmana més tard moria a la seva estimada ciutat de Reus.

Tots els diaris catalans es feien ressò de la mort de l’escriptor i en destacaven la tasca onomàstica i lingüística, però sobretot, la seva qualitat humana. En aquest full hem volgut recollir les paraules dels qui l’han conegut i amb ell han compartit els moments i els llocs de la seva vida.  [Vegeu-ne la bibliografia].

Descarregueu-vos semblança, el text que se li va dedicar i que es va repartir entre els assistents en l’homenatge que se li va fer en el I Congrés de la SdO a Barcelona (2011), celebrat dins del marc del XXIV Congrés Internacional ICOS sobre Ciències Onomàstiques.

Les paraules que s’hi recullen són obra de Marcel Martí i Amigó, el seu nét, i de Jordi Fumadó. Junts van presentar el treball Els noms i els llocs. Unes notes sobre l’aportació de Ramon Amigó i Anglès a l’onomàstica catalana.

Llegiu l’article de Joan Cornudella a “Som Garrigues” (octubre 2011): Pels carrers de l’Albi

Back To Top