Skip to content
Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona info@onomastica.cat

II Jornada d’Onomàstica (València, 2012)

Va tenir lloc els dies 19 i 20 d’octubre de 2012, a la seu de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, i va portar per títol “L’exonímia: una manifestació més de la globalització”.

Aquest cap de setmana passat va tenir lloc al centre Octubre de València la II Jornada d’Onomàstica, que es va centrar en la problemàtica de l’exonímia (adaptació dels noms i topònims estrangers), un tema que preocupa lingüistes, geògrafs, cartògrafs i mitjans de comunicació.

La jornada va estar organitzada per la SdO, la Fundació Ausiàs March i l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, i va comptar amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Va aconseguir un total de cinquanta inscripcions i una desena d’intervencions, a més de la taula rodona.

La jornada es va iniciar el divendres 19 d’octubre al vespre amb la conferència “La deonomàstica i l’exonímia: dues fonts de la creació lexiconomàstica”, a càrrec d’Emili Casanova (Universitat de València).

Ponències:

  • Josep Lacreu (AVL): “Problemes de l’exonímia valenciana”
  • Mar Batlle i Joan Anton Rabella (Oficina d’Onomàstica – IEC): “Els principis d’adaptació de l’exonímia catalana”
  • Lluís Polanco (UV – IEC): “Com han solucionat les adaptacions les altres llengües de zones multilingües”
  • Juli Moll (ICC) i David Ordóñez (IEC): “La difusió de l’exonímia catalana en un món interconnectat”

Comunicacions presentades:

  • Miquel Parella (ICC): “El tractament dels exònims en cartografia i les resolucions de les Nacions Unides”
  • Maria Àngels Jericó iVicent Satorres (DGPLGV): “Problemàtica geopolítica i cultural d’alguns exotopònims”
  • Joan Carles Membrado (UV): “Tractament dels exònims en català/valencià a les pàgines turístiques on-line”
  • Maite Mollà (AVL): “Exonímia i oficialitat. El cas valencià”
  • Elena Sànchez iJordi M. Antolí (UA-IVITRA): “L’exonímia en el Corpus Informatitzat Multilingüe de textos antics i contemporanis (CIMTAC)”

Taula rodona “Les necessitats exonímiques diàries”, amb la participació de Daniel Casals (UAB): “L’exònim en la premsa”; Alexandre Berenguer (UV-Canal Nou): “L’exònim en la TV”; Joan Ramon Borràs (Talens Ass): “El traductor literari davant l’exònim”, i Leopold Forner (UV): “L’adaptació en la indústria mèdica”. Moderació de Joan Tort (UB).

La cloenda va anar a càrrec de Vicenç Rosselló (UV-IEC), amb la conferència: “Un precedent medieval de l’exonímia: les Cartes Portolanes”.

Back To Top